Rendszeres olvasók

2016. július 16., szombat

C. J. Roberts: Fogoly a sötétben



Fülszöveg: Caleb olyan ember, akit csak a bosszú érdekel. Amióta egy hatalomra éhes gengszter kiskorában elrabolta, majd eladta rabszolgának, másra sem tud gondolni – kizárólag a revans foglalkoztatja. Tizenkét évre merült el az élvezeti célból tartott rabszolgák világában, az egyedüli felelősnek tartott férfit keresve. A szenvedését okozó építész végül előkerült: a személyi igazolványa új volt, a személyisége azonban a régi maradt. Ha Caleb elég közel akar kerülni a céljához, muszáj azzá vállalnia, amit gyűlöl. Elrabol egy gyönyörű lányt, hogy azzá tegye, ami ő maga volt egykoron.

Írónő: Ha kíváncsi vagy a tötét erotika írónőjének rózsaszín pöttyös oldalára, akkor kattintsatok bátran ide

Vélemény: Úgy néz ki, ez nyár a határaim feszegetéséről, átlépéséről szólt eddig, és még csak most kezdek belejönni. Rengeteg dolgot kipróbáltam, átéltem, pedig számomra a szünet még el sem kezdődött, pihenni is csak most tudtam igazán. Nem utolsó sorban nem csak beleolvastam, hanem elolvastam ezt a könyvet, őszintén meglepve ezzel magamat.
            Amikor nyárra valami könnyed olvasnivaló után nézek, nem figyelem a fülszöveget, gyakran még a borítót sem. Csupán a címre hagyatkozom, ami ennél a könyvnél igencsak meglepett. Cím alapján ugyanis valami ijesztő, utópisztikus könyvet vártam. Nem ezt kaptam.
            Képzeljétek el a fejemet, ahogy én, aki a Szürke ötven árnyalatát sem olvastam el, belecsöppenek ebbe a pszicho pornó világba. Tudjátok mit? Azt hiszem felnőttem a feladathoz, és nem csak megemészteni, de élvezni is tudtam a könyvet. Bár azért voltak mélypontjaim, de erről majd később.
            A történetben Olivia Ruiz, becenevén Livvie, valamint Caleb a két főszereplő. Caleb feladata, hogy elrabolja, majd kiképezze Livvie-t szexrabszolgnak. A feladat addig sikerül, hogy a lányt elviszi, ám Livvie sokkal makacsabb és kitartóbb, mint az eddigi lányok. Caleb ezt az egészet nem magáért teszi. A bosszúvágy hatja, hiszen valamikor ő is hasonlókat élt át. A két fél pedig bizarr módon vonzódni kezd egymáshoz, és ezt a kapcsolatot a szexben élik ki.
            Fura volt számomra ez a könyv.  A háttér jól ki van találva, a lány nem egy sima elrablás áldozata, a tetteknek céljai vannak. Bármilyen nyakatekerten hangzik is ez. Szerettem azokat a fejezeteket, amiben Caleb mesél a múltjáról. Érdekes volt olvasni, hogy ő is hasonlókat, ha nem rosszabbakat élt át, és mégis ezt teszi Livvie-vel.
            Kezdjük akkor tehát Caleb személyiségével. Egyértelműen abban leli örömét, hogy kínozhatja a lányt. Mesternek kell szólítania és engedelmeskedni minden parancsának. Az elején még teljesen érzékelhető a birtoklási vágy Calebben. Az izgalom, amit a friss hús okozott neki, de nem birtokolhatja teljesen, hiszen tovább kell adnia rajta. Néha nem értettem meg a férfit. Hol egészen perverz módon érzékeltette felsőbbrendűségét, hol verbálisan, de volt, amikor egész emberivé vált a viselkedése. Ez az a sokrétűség, ami miatt a rosszfiú karakterből ő egy összetett személyiséggé válik, aki érdekelni kezd. Ahogy haladunk előre a történetben, nem azt mondom, hogy szerethetőbbé, de egyre elviselhetőbb lesz a karaktere. Külön élveztem azokat a részeket, amikor felülkerekedett szexuális vágyain, és inkább mélyenszántó gondolatokat közöl velünk. Ezek a sorok érzelmekről, sőt, egészen furcsa módon szeretetről árulkodnak. Ragaszkodásról.
            Aztán ott van Livvie. Akit elrabolnak, az sosem jár jól, de túl rosszul sem. Ergo, ha nem most, de a későbbi kötetekben majd biztosan kiszabadul. A karakterfejlődés itt is hatalmas. Ugyan a lány az egész kötet alatt hasonlóan viselkedik, a két személy idomul egymáshoz. Livvie a kezdetektől fogva vonzódik Calebhez. Ez egy hatalmas ellentmondás. Caleb az elején megmenti Livvie-t majd el is rabolja. Távol kéne őt tartania magától, de a vonzalom kölcsönös. Livvie makacs, szószátyár és kíváncsi. Nem akar engedelmeskedni, ám az élete függ az alkalmazkodástól. A végére azonban egészen jól kijönnek Calebbel, és az ember elgondolkozik azon, hogy a lány nem szenved e valóban Stockholm szindrómában. A lány szintén perverz módon élvezi a Caleb által nyújtott testi kapcsolatot, sőt, viszonozná is neki. Visszagondolva a könyv nem volt más, mint szex és mélyenszántó gondolatok kavalkádja. Talán csak ezért bírtam elviselni, a komolyabb pszichológiai vonala miatt.
            Egyébként a történet két szemszögből játszódik. Livvie szemszöge E/1 míg Caleb gondolatait külső szemlélő meséli el. Ez valahogy még különlegesebbé és izgalmasabbá teszi a könyvet, nem unod meg olyan hamar. Ráadásul valahogy sokkal jobban el tudsz mélyedni a gondolataikban.
            Nem tudom mindenkinek ajánlani a könyvet. Aki szereti a szexuális töltetű regényeket, ez még azoknak sem lehet könnyű, hisz komoly lelki mondanivalója van. Fel kell hozzá nőni tehát és kinyílni felé. Elfogadónak lenni. Akkor lehet csak élvezni.
            Maga a könyv tele van ellentmondásokkal. Fordulatokban nem bővelkedik, hiszen minden eléggé kiszámítható, ugyanakkor élvezetes tud maradni. Nekem volt benne egy holtpontom a vége felé, mikor már untam az örökös vívódást, a semmi értelme együttlétet, elválást majd rágódást. Tudom, nem könnyű beleélni magad a helyzetbe, de azért vannak rajta javítani valók. Amúgy egy új műfaj bemutatásának nem volt rossz számomra. Nem lesz a kedvenc műfajom, de azért a folytatásra kíváncsi vagyok.

Borító: Mint mondtam, a borító nem fontos tényező, így ez sem fogott meg annyira, de nagyon jól passzol a hangulathoz.

Kedvenc szereplő: Caleb, egyértelműen.

Nem-kedvenc szereplő: Rafiq nem annyira szimpatikus nekem. 

Képek forrása: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése